Noże ceramiczne są nowością na polskim rynku. Twardość, wytrzymałość, odporność na korozje oraz na ścieranie, chemiczna obojętność są to podstawowe zalety jakie oferuje ceramika na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2). Ostrza ceramiczne mają zdecydowaną przewagę nad ostrzami wykonanymi ze zwykłej nierdzewnej stali: ostrze pozostaje super ostre przez znacznie dłuższy czas bez potrzeby ponownego ostrzenia. Noże stalowe pozostawiają na krojonych produktach jony metali. Ostrza wykonane z ceramiki są chemicznie obojętne i nie pozostawiają metalicznego smaku ani zapachu na krojonych produktach. Noże ceramiczne doskonale nadają się do krojenia jarzyn, owoców, mięsa ryb itp.

Nóż ceramiczny jest chemicznie stabilnym produktem, przyjaznym dla środowiska. Ostrze ceramiczne jest odporne na korozje, zabrudzenia, nie wchodzi w reakcje z kwasami, jest odporne na plamy i dlatego będzie zachowywać oryginalny biały lub czarny kolor przez cały okres użytkowania. Powierzchnia noża jest gładka, i łatwa do czyszczenia, nie przenosi smaków ani zapachów żywności.

Zaawansowany kompozyt ceramiczny na bazie cyrkonii, został wynaleziony i stosowany w przemyśle tam, gdzie wymagana była wytrzymałość, wysoka twardość i odporność mechaniczna na ścieranie. Dodatkowo ceramika na bazie cyrkonu jest odporna na kwasy, wilgoć oraz inne substancje chemiczne. Żaden metal nie jest w stanie sprostać takim wymaganiom. Z tych właśnie powodów, cyrkonię stosuje się miedzy innymi:

w stomatologii, do produkcji koronek i mostków
w ortopedii, jako materiał do produkcji implantów stawu biodrowego
w przemyśle jubilerskim, jako substytut diamentu
w przemyśle, do produkcji specjalistycznych narzędzi tnących

Rękojeści noży są wykonane z drewna hebanowego, co nadaje im unikalny i egzotyczny charakter.