Noże ceramiczne są bardzo łatwe do czyszczenia, ponieważ żywność nie klei się do ostrza. Nóż należy myć w wodzie z dodatkiem zwykłego płynu do naczyń lub delikatnego detergentu. Nie jest zalecane mycie noża w zmywarce do naczyń, ponieważ gwałtowne uderzanie ostrza o inne twarde przedmioty takie jak talerze czy sztućce, może spowodować wyszczerbanie ostrza. Dodatkowo, zmywarki do naczyń niszczą drewno, i rączka z drzewa hebanowego, będzie wyglądać mniej estetycznie.
Jak można uszkodzić ostrze ceramiczne i co należy robić, żeby tego uniknąć?
Żeby nóż ceramiczny służył przez lata bez potrzeby ponownego ostrzenia, należy:
Dbać, żeby nóż nie upadł, zwłaszcza na twardą podłogę (płytki ceramiczne), może to spowodować pęknięcie ostrza.
Nie używać noża do podważania jako dźwigni.
Nie obracać noża w trakcie krojenia.
Nie używać noża do cięcia zamrożonych produktów, kości ani rybich ości.
Nie myć noża w zmywarce do naczyń.
Nie należy ciąć produktów na powierzchniach kamiennych, ceramicznych, metalowych. Należy używać tylko desek drewnianych lub plastikowych,
Nóż należy przechowywać w drewnianym bloku, lub stabilnym miejscu gdzie nie będzie się obijał o inne twarde przedmioty.
Nóż należy przechowywać z daleka od dzieci.
Nie próbować ostrzyć noża samodzielnie. Nóż może być ostrzony tylko na ostrzałce diamentowej w profesjonalnym zakładzie.
Nie używać do czyszczenia lub ostrzenia noża papierów ściernych lub proszku ściernego.
Jak ostrzyć nóż ceramiczny?
Wszystkie ostrza Data Ceramic są wyjątkowo twarde i odporne ścieranie, dzięki temu nóż pozostaje ostry przez wiele miesięcy a nawet lat bez potrzeby ponownego ostrzenia. Generalnie ostrzenie jest potrzebne jedynie po to, żeby zeszlifować małe odpryski na krawędzi tnącej, które mogą się pojawić w przypadku niewłaściwego użycia bądź przechowywania noża. Nóż może być ostrzony tylko na ostrzałce diamentowej w profesjonalnym zakładzie. Ostrzałki do noży stalowych nie nadają się do ostrzenia noża ceramicznego.
Co wybrać, białe ostrze , czy czarne ostrze?
Oba rodzaje ostrzy są wykonane z zaawansowanej ceramiki na bazie cyrkonii. Kolor biały jest naturalnym kolorem cyrkonii. Noże czarne przechodzą dodatkowy proces wypalania w komorze o ściśle kontrolowanej temperaturze i ciśnieniu, dzięki temu ostrze staje się jeszcze twardsze i bardziej wytrzymałe. W trakcie tego procesu następuje również zmiana koloru z białego na czarny.